Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du väljer

medvetenhet önskat läge Feb 08, 2024

 

På coachiska tänker jag att det är viktigt att inte bara fokusera på alla vägar som finns, utan vikten av att stanna upp och bestämma vart vi ska.

I dagens inlägg utforskar vi tillsammans hur vi kan navigera genom vardagens utmaningar.

 

Samtal med en VD

Under ett samtal härom månaden med en VD delade han engagerat sina utmaningar. Efter att ha lyssnat ett tag ställde jag frågan:

"I den bästa av alla världar, vilken företagskultur vill du ha?"


VD:n svarade efter ett tag autentiskt: "Jag vill skapa förutsättningar för medarbetarna att känna stolthet över att vara en del av ett samverkande team i ett framgångsrikt företag."

Sedan blev det tyst en stund och så fortsatte han:

"Det jag brinner för som chef är att få människor att växa och samtidigt skapa lönsamhet! Något jag helt glömt bort att ha fokus på. Jag och min ledningsgrupp håller på att släcka en massa bränder hela dagarna."

 

Min nästa fråga till honom blev:

Lek med tanken att du och ledningsgruppen lyckas med att släcka alla dessa bränder, innebär det att ni då som organisation kommer att komma dit ni vill?

Snabbt svar " Nej för tusen, vi har ju helt fel fokus."

Berätta hur tänker du nu?

"Jamen, om vi fortsätter som nu, att fokusera på att släcka en massa bränder, kommer vi ju inte kunna med att skapa den företagskultur vi vill ha. Vi har skapat en brandsläckarkultur istället för den kultur vi vill ha.

Ok, så baserat på din erfarenhet, hur har ni skapat den företagskultur som nu har idag?

"Det har vi i ledningen gjort genom vårt agerande och vårt sätt att uppmärksamma olika beteenden i organisationen. De som släcker mest bränder är dagens hjältar och förebilderna."

Berätta mer… och det gjorde han.

 

Efter det lät jag hans svar sjunka in och frågade:

Vad händer i dig nu när du lyssnar på dig själv?

Efter en liten stunds tystnad kom svaret:

"Det är tydligt att jag vill lägga mer av min energi och fokus på att skapa den företagskultur vi vill ha. Inte hålla att släcka en massa bränder hela dagarna, det kommer ju aldrig ta oss dit vi egentligen vill."

Så, med det som du vet nu, vad ska du göra annorlunda redan idag?

Det svaret och resten av utvecklingsprocessen håller jag och VD för oss själva.

 

Avslutningsvis

Min erfarenheten som ledarcoach i över 20 år säger mig att dessa insikter är tillämpliga på många situationer och positioner. Så nu frågar jag dig: Vad väcker detta exempel för insikter som du kan använda i ditt liv?

Låt oss fortsätta inspirera varandra att fokusera på det som verkligen leder oss dit vi vill. Det vi lägger fokus på växer.

 

Är du intresserad av att utforska konsten att skapa meningsfulla förändringar med coachkompetenser?

Då vill jag gärna prata med dig! Boka ett kostnadsfritt samtal med mig via knappen nedan. Ser fram emot ditt samtal!

Boka ditt samtal här